Već neko vreme pričamo o investicijama i finansijama. Promovišemo investiranje zasnovano na vrednosti koje pre svega znači da treba da uradimo domaći zadatak i da istražimo sve moguće relevantne podatke o kompaniji za koju se interesujemo. APR je skraćeno od Agencija za privredne registre i na sajtu APR može se videti mnogo toga što je korisno ukoliko se interesujemo za neku kompaniju. Da li želiš da investiraš u neki biznis kupovinom akcija, tvoja firma razmatra saradnju sa nekom drugom firmom ili jednostavno razmatraš ponudu za posao – nije bitno, trebalo bi proveriti stanje u finansijama firme. Vrlo često dobre finansije firme označavaju i stabilno okruženje i dobro domaćinstvo u firmi i samim tim povoljno i poželjno poslovno okruženje.

Pretraga sajta Agencije za privredne registre (APR)

Na sajtu apr.gov.rs, možeš u meniju pronaći stavku „Pretrage“. Pojaviće ti se sledeći ekran, gde možeš klikom na pretragu privrednih društava preći na sledeći ekran.

Izvor: Agencija za privredne registre (APR)

Nakon klika, pojaviće se objedinjena pretraga, gde biraš da li hoćeš da pretragu izvršiš po matičnom broju ili po poslovnom imenu. Takođe, ukoliko odabereš poslovno ime, biraš i registar. Naravno, ukoliko nisi upoznat sa pravnom formom subjekta koji istražuješ, možeš uneti „Sva pravna lica“, pa će ti se prikazati sva pravna lica koja odgovaraju selekciji.

APR pretraga

Izvor: Agencija za privredne registre (APR)

Na primer, ja sam u pretragu uneo „Naftna industrija Srbije“ i izašli su mi rezultati:

Izvor: Agencija za privredne registre (APR)

Klikom na „Detaljnije“, dolazimo do stranice o pravnom licu, gde možemo videti različite detalje, kao što je poslovno ime, kao što su podaci o adresama, poslovni podaci, informacije o zastupnicima i direktorima, nadzornom i izvršnom odboru, prokuristima, članovima društva, kapitalu, ograncima, zabeležbama, zvaničnim oglasima i obaveštenjima, dokumentima o stečaju, objavljenim dokumentima, odlukama registratora i finansijske izveštaje.

U zavisnosti od svrhe pretrage, različiti delovi ti mogu biti interesantni. Ipak, ukoliko želiš da vidiš finansijsko zdravlje kompanije, naravno, odabraćeš finansijske izveštaje.

Izvor: Agencija za privredne registre Pretraga (APR)

Finansijski izveštaji na sajtu Agencije za privredne registre (APR)

APR finansijski izveštaji su mesto gde možeš videti zvanične finansijske izveštaje koje je podnela određena kompanija. Na našem primeru „NIS“-a možemo pogledati kako se pristupa finansijskim izveštajima. Neću vršiti analizu, već ću samo pokazaati kako do tih podataka doći.

Dakle, nakon klika na „Finansijski izveštaji, dobija se sledeći pregled:

Izvor: Agencija za privredne registre finansijski izveštaji (APR)

Potrebno je odabrati vrstu finansijskog izveštaja. Za što pouzdanije podatke, najbolje je izabrati one koji su zahtevani od strane države radi utvrđivanja poreza i drugih nameta. To možemo naći u redovnim godišnjim finansijsim izveštajima. U te izveštaje spadaju bilans stanja, bilans uspeha, izveštaj o ostalom rezultatu, izveštaj o tokovima gotovine i izveštaj o promenama na kapitalu. takođe, tu se mogu naći i odluke i napomene vezane za finansijske izveštaje. Neću objašnjavati šta svaki od ovih izveštaja prikazuje, jer pre svega, pretpostavljam da ako si zainteresovan za analizu, da znaš koje podatke možeš tamo videti. Klikom na naziv dokumenta ga možeš videti jednostavno i brzo.

Infografici Agencije za privredne registre (APR)

Pored pretrage, sajt Agencije za privredne registre APR Srbija ima veliki broj korisnih funkcija i pre svega zabavnih funkcija. Jedna od tih stvari su infografici. U ovom odeljku se mogu videti različiti interesantni podaci u jednostavnom obliku, predstavljeni pomoću grafika, crteža i slično. U ovom delu može se videti jako brzo nešto o srpskoj ekonomiji što takođe može biti korisno, na primer, pri generisanju ideja za pokretanje biznisa ili za generalnu sliku o stanju srpske ekonomije.

Izvor: Agencija za privredne registre – Infografike (APR)

Nadam se da ti se svideo članak o pretrazi sajta Agencije za privredne registre Srbije i da ćeš biti u mogućnosti da ga iskoristiš kako bi došao do informacija koje su ti potrebne. Pored analiza koje redovno objavljujemo, s vremena na vreme ćemo objavljivati i ovakve tekstove, gde su objašnjene osnovne stvari i kako doći do određenih podataka bitnih za investiranje i generalnu informisanost.

Na videu ispod možeš videti i kako pretražiti sudske zabrane u evidenciji za vozila.

Ako ti se svideo tekst ili ukoliko imaš prijatelja kome bi dobro došao, podeli sa njim. Takođe, ako želiš, možeš poslati besplatan zahtev za učlanjenje u Klub milionera Investiraj pametno i na taj način ćeš dobijati obaveštenja u svakoj novoj objavi putem maila, a takođe, za svakog novog člana imamo i mali poklon.

Investiraj pametno!