Tržište nekretnina trenutno gori u Srbiji i svuda po svetu. Vlasnici nekretnina su uvek posmatrani kao imućniji, pre svega zbog toga što su nekretnine do sada predstavljale jednu od najsigurnijih investicija koje će vlasniku omogućiti lakši život.

Bilo da posedujete nekretninu u kojoj živite ili da posedujete nekretnine koje izdajete, složićete se da je to jako poželjno i u svakom slučaju lakše nego da mesečno izdvajate određeni iznos za plaćanje stanarine.

Da niste jedini, govori i činjenica da trenutno skoro svuda u svetu, nakon najvećih talasa pandemije, cene nekretnina rastu vrtoglavo. Veće cene znače samo jedno – više mogućnosti za zaradu od nekretnina.

Ipak, i tržište nekretnina je bilo jedno od tržišta koje je pre 20 godina bilo isto kao i pre 120 godina. Ipak, pandemija je pogurala mnoge oblasti prema tehnologiji, pa je to i slučaj sa tržištem nekretnina.

Za one koji tek razmišljaju o investiranju u nekretnine, pitanje od milion (ili par desetina hiljada) evra je – u kom pravcu će se tržište nekretnina kretati u budućnosti? Odgovor je – budućnost tržišta nekretnina je virtuelna.

Tehnologija i nekretnine

Sa pojavom Interneta, oglasi za prodaju nekretnina su se prebacili iz novina na internet. Umesto da svake nedelje kupujete oglase, sada vam je bilo omogućeno da listate oglase po ceo dan tražeći za onim što vam treba. Ipak, svoju buduću nekretninu ste mogli da vidite samo onako kako je vlasnik ili agent agencije slikao. Često, oni kao da su se trudili da slike naprave što ružnijim i često niste u mogućnosti da vidite kako stan zapravo izgleda bez da odete i vidite. Zahteva vremena, ali opet, dobijete znatno bolji uvid i ono što želite da kupite. Ipak, ako biste išli da pogledate svaki stan ili kuću, to bi vam oduzelo previše vremena.

Vremenom su se pojavile bolje agencije koje čak i koriste 3D prikaze i za sada je to kod nas vrhunac. Eventualno snime i video i to snimatelj dođe i sve to poslika. Ali, ipak, može bolje.

Šta ako bih vam rekao da postoji kompanija koja je 3D prikaze dovela do savršenstva i u svojoj bazi ima više desetina miliona kvadratnih metara 3D prikaza? Šta ako bih rekao da su napravili takvu tehnologiju koja omogućava dodavanje čak 200.000 nekretnina mesečno?

Tehnologija ove kompanije kreira virtualne kopije vaših nekretnina jednostavno, brzo i lako je dostupna.

„Dollhouse“

Pogledajte primer jedne „virtuelne ture“ koja je omogućena ovom tehnologijom. Prošle godine, u jeku pandemije, približili su ovu tehnologiju običnim korisnicima time što su omogućili korisnicima iPhone-a 11 i novijeg da kreiraju ove virtuelne ture. Aplikacija koju nude daje smernice kako slikati i softver u pozadini generiše 3D prikaz.

Uz prikaz ovako visokog kvaliteta, samo je pitanje vremena kada će virtuelne ture potpuno isključiti fizičke posete nekretnina. I tu nije kraj. Imali ste priliku da pročitate tekst o metaverzumu. Ako ukombinujemo ove dve tehnologije, dobijamo mogućnost da vremenom kreiramo paralelni svet, identičan ovom našem, samo virtuelno.

Uz dodatak veštačke i dopunjene realnosti, pametnih naočara i drugih tehnologija, mi smo na korak od velikog napretka ka svetu virtuelnog.

Kompanija o kojoj govorim je još uvek mala, ali ipak veoma skupa u odnosu na svoje prihode. Razlog za ovu cenu je veliki potencijal koji kompanija ima. U poslednje tri godine su povećali svoje prihode 18 puta i ne izgleda mi da nameravaju da stanu.

Kompanija o kojoj govorim je Matterport. Evo šta o kompaniji imaju da kažu na Motley Fool-u, jednom od najprestižnijih sajtova za analizu kompanija i generalno, investicije.

Ne radim dublju analizu kompanije jer je neophodno da svako od vas odradi domaći zadatak i odluči samostalno da li će investirati u kompaniju ili ne. Ja sam svoj domaći zadatak odradio i vlasnik sam jako malog, ali meni značajnog dela ove kompanije.

Takođe, pozivam one koji to već nisu uradili, da se pretplate na klub milionera i na taj način dobijaju obaveštenja o novim objavama putem maila.