Svakako, naročito ako želiš da investiranje postane jedna od tvojih redovnih aktivnosti, sa ciljem zarade, a ne sa ciljem gubljenja novca, složićemo se da čitanje ovog bloga (ma koliko dobar bio), jednostavno nije dovoljno. Da bi zaista ušao u dubinu problema investiranja, potrebno je da čitaš.

Ako si pročitao neke od prethodnih tekstova i ako si se nekad zainteresovao za investiranje u akcije, verovatno si primetio da u bilo kojoj objavi ili tekstu koji pročitaš, nailaziš na gomilu reči koje ne razumeš jer nisi slušao na časovima ako se to učilo u školi ili jednostavno nemaš dovoljno finansijskog obrazovanja da bi to razumeo.

Na Internetu ćeš naći gomilu saveta i komentara koje akcije treba kupiti, ali kako svi imaju internet, svima je i dozvoljeno da pišu. Ipak, mnogi ljudi samo pišu o stvarima o kojima ne znaju mnogo, sa različitim ciljevima u koje neću sada da ulazim. Ipak, umesto da slušaš komentare i nagađanja od strane velikog broja vrlo verovatno laika, najsigurniji ćeš biti ako se osloniš na svoje znanje, analizu i razmišljanje. U svakom slučaju, čak i da napraviš par grešaka, iskustvo koje ćeš poneti sa sobom će se na duži rok isplatiti.

Da bi to znanje nekako stekao, potrebno je da učiš i čitaš, da znaš koje elemente treba posmatrati, koje ne. Šta koji element znači, koje je značenje finansijskih pokazatelja i kako da deluješ u skladu sa njima. Opet, ako ukucaš u pretragu „knjige o investiranju“, verovatno ćeš naći par rezultata, ali, odmah da ti kažem, sve što tu pronađeš će verovatno biti bezvredno, jer si verovatno primetio da investiranje nije najpopularnija aktivnost u Srbiji. Amerikanci su svetski šampioni u investiranju zbog načina na koji penzije funkcionišu tamo, pa bi verovatno hteo da nabaviš neku dobru američku knjigu, najverovatnije na engleskom jeziku.

Knjiga koju bih ti danas preporučio, kao idealnu knjigu, koja će ti pomoći da savladaš osnovne stvari vezane za analizu kompanija, gde je sve objašnjeno jednostavnim jezikom, bez preteranog zalaženja u detalje jeste „Good stocks cheap“ ili na našem, „Dobre akcije jeftino“.

Ukratko, autor Kenet Džefri Maršal (Kenneth Jeffrey Marshall) u svojoj knjizi objašnjava principe kojima se treba voditi ukoliko podržavaš investiranje u vrednost (value investing). Investiranje u vrednost je pristup investiranju gde investitori biraju da investiraju u nešto što ima dobru cenu. To deluje lako. Svako hoće da kupi nešto po dobroj ceni, od supermarketa, do nekretnina i automobila. Isto je i sa investiranjem.

Dobra cena znači da je odnos novca koji treba da platiš za nešto i onoga što to nešto zapravo donosi tebi povoljan u odnosu na druge stvari koje su ponuđene. Ako posmatramo akcije, to bi značilo da želiš da kupiš akcije kompanija čija je cena ispod one koliko bi zapravo ta kompanija trebala da vredi, imajući u vidu mnoge faktore, budućnost, konkurenciju, trendove, finansije, strategiju, sve, sve, sve!

U knjizi „Dobre akcije jeftino“ ćeš pronaći putokaz, vodič kako proceniti sve te faktore i onda ih uporediti sa trenutnom cenom. Kreće se od eksternih faktora, zatim se procenjuju interni. Sve ovo je u knjizi objašnjeno kroz jednostavan jezik, uz ne tako mnogo stručnih izraza i pojmova za koje ti treba diploma iz finansija da bi ih razumeo. Sve je podržano primerima (svako poglavlje sadrži i linkove, gde možeš videti fajlove koje možeš koristiti da analiziraš i pratiš analizu iz knjige).

Posle čitanja ove knjige, imaćeš nekoliko stvari koje nisi imao:

Pregled svih stvari koje su ti potrebne za detaljnu analizu kompanije. Mnogi o kupovini odlučuju samo na osnovu cene, međutim, to je jako često pogrešno, naročito u vreme kada je većina akcija precenjena.

Korak-po-korak putokaz za analizu koji će ti pomoći da odabereš kvalitetne kompanije po dobroj ceni.

Korisni saveti za pronalaženje određenih informacija koje su sakrivene unutar finansijskih izveštaja. Nije uvek isto ono što piše i ono što to znači. Nekad su bitnije stvari koje nisu napisane od onih koje jesu. Par trikova ovog tipa ćeš naučiti u ovoj knjizi.

Za sada, znam da je dostupna na Amazonu i na Bookdepository-u.

Ja sam ovu knjigu pročitao pre par meseci, bila je jako korisna i čak sam uspeo i da izgradim par finansijskih modela u Excelu zahvaljujući podacima iz knjige. I pored toga što imam nekoliko godina finansijskog formalnog obrazovanja, knjiga je doprinela mom boljem razumevanju analize i problematike sa kojom se investitori susreću prilikom investiranja, naročito na početku.

Svakako treba investirati, ali jasno je da mnogi nisu u situaciji da bilo šta investiraju. Ako misliš da još uvek nisi u situaciji da investiraš, verovatno treba da razmisliš o tome kako popraviti finansijsku situaciju. Na ovom linku je nešto što bi moglo da ti pomogne.

Koja je poslednja investiciona knjiga koju si pročitao? Da li si pročitao „Dobre akcije jeftino“? Kakav je utisak ostavila na tebe?