Najaktuelnija tema u svim medijima je veštačka inteligencija. I dok svi lome glave o tome da li će nas uništiti ili neće, ja sam za to da je iskoristimo dok je još uvek besplatno dostupna za nešto korisno. Isprobavao sam mnogo pitanja nedavno i naravno, kao sledeća stvar, pojavilo se pitanje o tome kako napraviti pare. Tačnije – gde investirati određeni novac radi ostvarivanja pasivnog prihoda. U nastavku ću navesti moje pitanje i odgovor koji mi je ChatGPT generisao. Šta kažete, ima li smisla to što nam je veštačka inteligencija rekla?

Moje pitanje za veštačku inteligenciju

Hteo sam da unesem dovoljno detalja da bih dobio što kvalitetniji odgovor, pa sam iskoristio sledeće ključne reči – najbolji odnos rizika i prinosa, pasivni prihod. 10.000 evra sam iskoristio kao primer, naravno, odakle bih ja imao 10.000 evra? Ovo sam formulisao na sledeći način:

I have 10000 eur and I live in Serbia. Where to invest for the best ratio of risk and return passive income? Generate response in Serbian.

Odgovor ChatGPT

Kada je u pitanju investiranje, ne postoji jedna najbolja opcija koja odgovara svima. Najbolja investicija za vas će zavisiti od vaših finansijskih ciljeva, tolerancije na rizik i horizonta investiranja. Međutim, evo nekoliko opcija koje možete razmotriti za pasivni prihod u Srbiji:

  1. Indeks fondovi: Indeks fondovi su fondovi koji prate određeni indeks, poput S&P 500, i nude široku tržišnu izloženost. Ovo može obezbediti dobar balans između rizika i prinosa. Možete razmisliti o ulaganju u berzanske fondove (ETF) ili investiciona društva koja prate globalne indekse za diversifikaciju.
  2. Investicioni fondovi u nekretninama (REIT): REIT su kompanije koje poseduju ili finansiraju nekretnine koje donose prihod. Investiranje u REIT može obezbediti pasivni prihod kroz dividende i obezbediti dobar balans između rizika i prinosa.
  3. Akcije koje isplaćuju dividende: Akcije koje isplaćuju dividende mogu obezbediti redovne pasivne prihode kroz redovna isplaćivanja. Možete istražiti visokokvalitetne akcije koje isplaćuju dividende u Srbiji ili razmisliti o ulaganju u plave čipove sa dokazanom istorijom isplaćivanja dividendi.
  4. Peer-to-Peer zajmovi: Kao što sam ranije pomenuo, peer-to-peer zajmovi mogu ponuditi veće prinose od tradicionalnih investicija. Možete istražiti platforme za peer-to-peer zajmove koje rade u Srbiji i istražiti njihovu istoriju pre investiranja.

Važno je zapamtiti da nijedna investicija nije potpuno bez rizika. Uvek biste trebali istražiti, diversifikovati svoj portfolio i konsultovati se sa finansijskim savetnikom pre donošenja odluke o investiranju.

Gde investirati 10000 evra po veštačkoj inteligenciji

Zaključak na osnovu odgovora

Lepo je generisana ova lista, čak je i srpski jezik znatno bolji nego pre samo par meseci, nisam tekst koji je generisala veštačka inteligencija je samo kopiran. Lista je ipak realna, ali dosta generalna. Može poslužiti kao veoma početni korak za istraživanje opcija, ali ništa više. I naravno, kako bi se oslobodili odgovornosti, na samom kraju je ChatGPT naveo i to da ste sami odgovorni za svoje odluke. To treba imati u vidu uvek.

Naravno, pridružite se klubu Milionera da biste dobijali objave direktno na mail.