Američki izbori su jedan od velikih i važnih događaja u svetu. Održavaju se na svake četiri godine, prvog utorka u novembru. Nakon što je na veliko iznenađenje Tramp pobedio prošli put i postao predsednik SAD, sada prisustvujemo borbi gde se budućnost najmoćnije ekonomije, vojne sile i šta sve ne, odlučuje bukvalno od strane nekoliko hiljada glasača u par državica u Americi. Niko ne zna tačno šta će se dešavati i čak i pored toga što Bajden vodi u trenutku pisanja teksta, ne zna se šta će biti konačan ishod izbora. Ipak, budućnost svih nas je u pitanju i pritom ne mislim na političke poteze koje će Bajden ili Tramp napraviti. Pre svega mislim na ekonomske efekte i kako se pripremiti za to.

Oba kandidata su obećala velike količine novca kao pomoć zemlji za vreme pandemije. Ako se ne varam, Tramp je obećao oko 1.8 triliona (ili ako gledamo po srpski, 1.8 biliona) dolara pomoći, dok Bajden govori o oko 2.4 triliona (biliona) pomoći. Ta pomoć će otići ovde ili onde i neki će dobiti više, neki manje. Ipak, jedna stvar je sigurna. Sa činjenicom da će vlada štampati više novca, više novca će i biti u opticaju. Sa više novca u opticaju, realna vrednost svake novčanice opada. A to znači – inflacija! Dakle, kao što smo već mogli da naučimo na stranici, inflacija je jako loša za ljude koji čuvaju keš. Zašto, zato što će i za 10 godina imati isti taj keš, ali će tim istim parama moći da kupe znatno manje. Zato, treba ubaciti novac u nešto. Treba ga investirati negde.

Pročitaj u ovom tekstu malo više o tome:

Nakon što si uspeo da vidiš zašto je bitno da investiraš, da vidimo šta nosi budućnost ako pobedi Tramp, a šta nosi budućnost ako pobedi Bajden i što je još važnije, gde investirati u kom slučaju.

Jedna velika istina je da…

Nije uopšte bitno ko će pobediti na američkim izborima!

Doći ćete do mnogih gluposti (da, gluposti), na primer, da statistika pokazuje da je najbolje kupovati akcije u oktobru druge godine nakon izbora, neki će reći da je najbolje da se prodaju u decembru četvrte godine.

Sa druge strane, internet će biti pun drugih statističara koji će porediti kako su berze prolazile pod različitim predsednicima. Od 1956. u godini izbora, S&P je porastao 11.8% kada je republikanac bio predsednik i 7.2% kada je demokrata bio na čelu države.

Ovo sve su previše generalizovani podaci i treba ih ignorisati. Ono što je važilo 2000te, ne važi danas, a kamoli nešto što se desilo 1956. godine. Ako stvarno dobro proučimo podatke daleko kroz istoriju, možemo da kažemo jedno: Ne postoji zlatno pravilo, odnosno, skriveni obrazac po kome se može uočiti kako predsednik utiče na akcije.

Akcije su padale i skakale i kada su na vlasti bile demokrate i republikanci.

Dakle, kako investirati u zavisnosti od rezultata izbora? Kupovati akcije kompanija koje imaju takav poslovni model koji će im omogućiti da brzo napreduju bez obzira na to da li je pobednik Tramp ili Bajden.

Postoje kompanije kojima se može sve okrenuti naglavačke ili mogu postati zlatni rudnik za mnoge, u zavisnosti od rezultata izbora. Ali ako hoćete da kupujete ove akcije, možete jednostavno i da igrate rulet. Bolje je investirati u akcije koje će napredovati bez obzira na to ko je predsednik.

Rezultati izbora neće u velikoj meri uticati na kompanije koje menjaju načine savremenog plaćanja danas, kao što je PayPal (PYPL), kao što je Visa (V), kao što je Mastercard (MC). Ove kompanije će nastaviti da uzimaju novac od tradicionalnih banaka koje ne uspevaju da prate trendove.

Misliš da će ove kompanije prestati to da rade ako Tramp pobedi na izborima? A ako Bajden bude novi američki predsednik? Ko god da dođe na čelo SAD, oni će nastaviti da rade to što rade.

Takođe, postoji oblast u tehnologiji koja ima veliku budućnost koja ne zavisi od politike uopšte. Mnoge kompanije sada rade na tehnologiji koja omogućava računarima da vide i raspoznaju stvari, takozvani „computer vision“. Veliki broj naučnika i inženjera radi na tome danonoćno i to će omogućiti samovozeće automobile, automatske lekarske preglede i slično. Veliki broj kompanija, kao na primer NVIDIA (NVDA) radi na tome da obezbedi dovoljno dobre mikročipove kako bi ti bilo moguće. Ja se ne sećam da su najavili da će prestati da to rade u zavisnosti od rezultata izbora. Jeste li vi možda uhvatili tako nešto na vestima?

Takođe, jedan sektor polako odumire dok ga zamenjuje jedan novi. Ako ste pomislili da govorim o nafti i uglju, u pravu ste. Ova dva izvora energije polako ali sigurno bivaju zamenjena obnovljivim, čistim izvorima.

Investiranje u fondove koji sadrže akcije kompanija koje se ovim bave se može isplatiti. Jedan od tih fondova je TAN.

Ako Tramp pobedi, ovaj fond će ostvariti solidne rezultate. Ako Bajden pobedi, ovaj fond će eksplodirati. Zašto? Ideja koju Bajden ima je da uloži 2 milijarde dolara u čistu energiju i u infrastrukturu. Šta mislite, kako će to da se odrazi na cene kompanija koje proizvode solarne panele?

Pamet u glavu. Ne treba se voditi novinskim naslovima prilikom investiranja, već zdravom logikom.

Pridružite se Klubu milionera ako biste da dobijate objave na mail čim budu objavljene.