Postoje dve kompanije koje nose ime našeg slavnog naučnika Nikole Tesle. Tačnije, jedna nosi prezime i nju smo obradili u prethodnom tekstu, a druga nosi ime i o njoj ćete imati više informacija nakon čitanja ovog teksta.

Ja ne mogu da kažem toliko o ovoj kompaniji pošto još uvek nisu počeli da prodaju, odnosno, njihova vozila se ne mogu videti na ulicama. Ipak, razlog zašto sam rešio da nešto napišem na ovu temu jeste što je nedavno jedna ugledna kompanija za analizu akcija objavila izveštaj gde se NIKOLA navodi kao jedna od najvećih prevara u istoriji berze.

Kompanija Hindenburg Research je objavila „Short report“ o kompaniji NIKOLA. Kompanija NIKOLA se bavi proizvodnjom kamiona sa pogonom na vodonik, plus mnogim drugim stvarima. Navodi se kao budućnost logistike i kompanija koja će dovesti do toga da smanjimo globalno zagrevanje izazvano saobraćajem. Kompanija Hindenburg Research tvrdi da ima veliki broj dokaza o tome da tehnologija koju NIKOLA zapravo tvrdi da ima, uopšte ne funkcioniše i da je većina podataka koje navodi u svojim prezentacijama lažna ili ozbiljno izmanipulisana. Ovi podaci uključuju mailove, poruke, privatne mailove i nezvanične fotografije koje sve dokazuju da je CEO kompanije NIKOLA, Trevor Milton izneo mnogo lažnih tvrdnji u svojim obraćanjima javnosti, kao i investitorima i poslovnim partnerima.

Oni još navode da smo imali prilike da kroz istoriju vidimo slične prevare, ali da je NIKOLA najveća prevara ovog tipa u istoriji!

Stručnjaci kompanije POWERCELL AB, koja pripada kompaniji VOLVO i bave se razvojem tehnologija za energiju iz vodoničnih goriva tvrde da je tehnologija koju NIKOLA predstavlja ništa posebno, zapravo da i ne radi.

Sa druge strane, i veliki broj narudžbina koje NIKOLA tvrdi da ima je prema navodima takođe lažan. NIKOLA tvrdi da trećina narudžbina dolazi od kompanije U.S. Xpress, i prema njihovim navodima, iznos naručenih vozila je negde oko 3.5 milijarde dolara. Ipak, prema izveštajima kompanije U.S. Xpress, oni jednostavno nemaju mogućnosti da izvrše kupovinu u tom obimu jer nemaju dovoljno sredstava.

Čak idu i toliko daleko u tvrdnji da tehnologija ne radi, da tvrde da je reklama za NIKOLA kamionet, gde je prikazan kako vozi, snimljena tako što je kamionet odvučen na vrh brda, odakle je pušten da gravitacija uradi svoje. Dokumentacija koja ovo potkrepljuje je lokacija gde je video snimljen, tako da je jasno da je reklama snimljena nizbrdo.

Problem je što su mnoge velike kompanije potpisale ugovore sa kompanijom NIKOLA, pošto su osetile veliku pretnju od kompanije TESLA koja im je pobegla što se tiče tehnologije električnih automobila, pa su požurili da bez preteranog istraživanja dođu do tehnologije koju nudi NIKOLA. Ipak, možda im je plan propao.

Nikola Corporation - prevara - kupovina akcija kompanije NIKOLA

Posle objavljivanja ovog izveštaja, akcije kompanije NIKOLA (NKLA) su pale 17% u redovnom trgovanju i još oko 2% nakon zatvaranja tržišta. Videćemo gde će NIKOLA završiti, ali u svakom slučaju, ako ste planirali da kupujete akcije ove kompanije, možda je bolje da sačekate dok se situacija ne raščisti.

Za više ovakvih tekstova, pridružite se Klubu milionera.

Svakako preporučujem i čitanje drugih tekstova: