Usled pandemije, Fond za razvoj Republike Srbije je postao dosta popularniji nego što je bio ranije. Razlog ovome jeste podrška privrednim subjektima u zemlji kako bi pregurali situaciju koja je nastala zbog, veoma često i kompletne blokade poslovanja mnogih od njih. Sigurno je da bi bez podrške Fonda, veliki broj, pre svega preduzetnika, morao da stavi katanac na vrata svojih radnji i na taj način bi se javio znatno veći problem, pre svega zbog povećane nezaposlenosti, ali isto tako i zbog toga što bi stanovništvo Srbije bilo uskraćeno za proizvode i usluge mnogih od njih u budućnosti. Mnogi su izrazili interesovanje za podršku Fonda za razvoj Republike Srbije i samim tim je i Fond postao znatno popularniji. Ipak, Fond za razvoj Republike Srbije je funkcionisao i mnogo pre nego što se pandemija desila i funkcionisaće i dugo nakon što se pandemija zarši.

Posle velikog uspeha teksta o Agenciji za privredne registre Republike Srbije, rešili smo da predstavimo sajt Fonda za razvoj Republike Srbije. Pre svega, govorićemo o tome šta je ovaj fond, koje su njegove glavne aktivnosti i sa kojom je idejom osnovan. Saznaćeš još i gde je sedište ovog fonda.

Veliki akcenat u ovom tekstu stavićemo na kredite i garancije koje odobrava ovaj fond, zaključno sa kreditima koji služe za održanje likvidnosti privrednih subjekata usled poteškoća koje su nastale zbog pandemije COVID-19 ove godine.

Ovaj tekst ide kao odgovor mnogima koji su nas kontaktirali, kako doći do sredstava za realizaciju biznis ideje. Kako smo kao stranica veliki podržavaoci pametnog investiranja, a najpametnijim i najisplativijim investiranjem smatramo investiranje u svoj poslovni poduhvat, rešili smo da napišemo ovaj tekst koji čitaocima može služiti kao prvi korak ka upoznavanju sa radom Fonda i načinima na koji im ovaj Fond može pomoći.

Šta je Fond za razvoj Republike Srbije

Fond za razvoj Republike Srbije je institucija Republike Srbije koja je osnovana (prema sajtu Fonda) 15. aprila 1992. godine i svega je mesec dana stariji od autora ovog teksta. Fond je tada osnovan sa ciljem podsticanja poslovanja privrede Srbije kroz podsticaje preduzetnika i pravnih lica. Akcenat je stavljen na ravnomerni ekonomski razvoj svih regiona, pomoć nerazvijenijim oblastima, podsticaj konkurentnosti srpske privrede, kao i povećanje zaposlenosti građana Srbije i poboljšanje izvoza. Sedište Fonda za razvoj Republike Srbije je u Nišu, dok je filijala u Beogradu.

Uloga Fonda za razvoj u realizaciji biznis ideja

Podršku privrednicima i pravnim licima u Republici Srbiji, Fond pruža na različite načine, pre svega preko odobravanja kredita i garancija. Pored podrške koju pruža novim preduzetnicima i pravnim licima, fond kroz neke druge proizvode pruža podršku i već uspostavljenim subjektima. Prema sajtu Fonda, dostupni su sledeći krediti i garancije:

Naziv Kredita/garancije Fonda za razvoj Republike Srbije
Investicioni krediti
Krediti za trajna i obrtna sredstva
Kratkoročni krediti
Start-up krediti
Podsticanje preduzetništva kroz razvojne projekte
Krediti za poslovanje u nerazvijenim područjima
Garancije
Krediti za refinansiranje
Kredit za likvidnost COVID-19
Krediti Fonda za razvoj Republike Srbije, izvor: Fondzarazvoj.gov.rs, 20.07.2020

Investicioni krediti Fonda za razvoj Republike Srbije

Investicioni krediti su namenjeni korisnicima kojima su potrebna dodatna sredstva kako bi isfinansirali nabavku opreme, mašina i postrojenja, odnosno, kako bi ugradili ili dokupili proizvodni ili poslovni prostor.

Preduzetnici i pravna lica mogu doći do investicionog kredita Fonda za razvoj Republike Srbije po veoma povoljnim uslovima, gde je rok otplate do 10 godina i kamatna stopa je samo 1% u momentu pisanja teksta, u slučaju posedovanja bankarske garancije. Minimalni iznos kredita je milion dinara, dok je maksimalni iznos 250 miliona.

Krediti za trajna i obrtna sredstva Fonda za razvoj Republike Srbije

Kreditima za trajna i obrtna sredstva se mogu finansirati tekuće obaveze iz redovnih poslovnih aktivnosti korisnika kredita. Ove obaveze se tiču nabavke materijala, zaliha i drugih troškova proizvodnje, ali se takođe mogu koristiti i za namirenje obaveza prema kupcima i dobavljačima.

Ovi krediti se odobravaju sa rokom otplate do četiri godine, gde je maksimalno trajanje grejs perioda šest meseci, a kamatne stope se kreću između 1 i 1,8% u zavisnosti od toga da li korisnik kredita poseduje bankarsku garanciju.

Kratkoročni krediti Fonda za razvoj Republike Srbije

Kratkoročni krediti se odobravaju radi održavanja likvidnosti korisnika i odobravaju se na period od 3 do 12 meseci. Kamatna stopa ovom prilikom je nešto viša, što je i normalno imajući u vidu period otplate kredita i iznos. Radi se o kamati od 2,5% na godišnjem nivou.

Start-up krediti Fonda za razvoj Republike Srbije

Ukoliko su ti potrebna dodatna sredstva kako bi realizovao biznis ideju, start-up krediti Fonda za razvoj Republike Srbije su naročito pogodni. Zbog toga smo naročito Ovi krediti su namenjeni svim manjim privrednim subjektiam koji nisu stariji od dve godine prilikom podnošenja zahteva za kredit.

Ovaj kredit pruža naročite pogodnosti za privredne subjekte iz nerazvijenih oblasti (četvrta grupa), te će privredni subjekti moći iz ovih oblasti moći da dobiju i do 40% bespovratnih sredstava u odnosu na iznos ulaganja. Ostatak se finansira iz kredita Fonda i to po stopi od 1% ukoliko postoji garancija banke, odnosno 2% ukoliko je nema.

Ovi krediti predstavljaju odličnu šansu za one koji tek pokreću svoj poslovni poduhvat i veoma su povoljni, a vlasnici start-upova će vratiti bespovratna sredstva kroz porez koji će plaćati u budućnosti.

Podsticanje preduzetništva kroz razvojne projekte Fonda za razvoj

Privredni subjekti se mogu prijaviti za još jedan program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte i tako obezbediti sebi preko potrebna sredstva. Na ovaj način, mogu sebi obezbediti sredstva za različite stvari, kao što su različiti radovi na poslovnom ili proizvodnom prostoru, zatim za kupovinu proizvodne ili građevinske opreme, za trajna obrtna sredstva i za nabavku softvera i računarske opreme.

Odobrena sredstva mogu iznositi minimalno 75.000 dinara za preduzetnike, odnosno minimalnih 250.000 dinara za pravna lica. Maksimalni iznos sredstava je 12.500.000 dinara. Posedovanje bankarske garancije će i ovog puta uštedeti 1% kamate, pa je sa ovim sredstvom obezbeđenja kamatna stopa 1%, dok je sa nekim drugim sredstvom obezbeđenja, kamatna stopa 2%. Takođe, privredni subjekti mogu dobiti i do 20% bespovratnih sredstava, odnosno 30% ukoliko dolaze iz nerazvijenog regiona (grupa 4).

Krediti za poslovanje u nerazvijenim područjima

Fond za razvoj Republike Srbije ulaže značajne napore za povećanje konkurentnosti naročito nerazvijenih regiona u Srbiji i kao rezultat toga, postoji kredit za poslovanje u nerazvijenim područjima. Ovaj kredit je namenjen onim privrednim subjektima koji dolaze sa ovakvih područja, a u godini koja je prethodila podnošenju zahteva za ovaj tip kredita su ostvarili pozitivan poslovni rezultat.

Jako je bitno sprečiti napuštanje nerazvijenijih područja i ovi krediti su jedan dobar način da se to uradi. Uz finansijsku podršku privrednim subjektima u ovim oblastima, stvaraju se nova radna mesta, stvaraju se bolji uslovi rada i samim tim i bolji uslovi života, te je veća verovatnoća da će stanovništvo odlučiti da ostane u ovim krajevima, pre nego da svoje zaposlenje potraži u nekim od centara.

Garancije Fonda za razvoj

Pored kredita, Fond za razvoj Republike Srbije izdaje i garancije. Garancije se mogu izdavati za obezbeđenje kredita ili drugih poslova korisnika.

Bitno je da se od strane Fonda ne mogu odobriti i kredit i garancija za isti posao istom podnosiocu zahteva. Ova garancija se izdaje sa godišnjom provizijom od 2% od iznosa garancije.

Krediti za refinansiranje Fonda za razvoj Republike Srbije

Sredstva iz kredita za refinansiranje su namenjena pre svega privrednim subjektima čija je delatnost većinski proizvodna i čiji je broz zaposlenih u momentu podnošenja zahteva za refinansiranje minimum 50.

Ovaj kredit se izdaje sa kamatnom stopom od 1% uz garanciju banke, odnosno 1,8% uz neko drugo sredstvo. Rok otplate kredita je do 5 godina, a moguć je grejs period maksimalnog trajanja od jedne godine.

Kredit Fonda za razvoj Republike Srbije za likvidnost COVID-19

U vreme pandemije se zbog blokade poslovanja i specijalnih uslova koji su tada nastali, javila potreba da Fond za razvoj ponudi kredit koji će omogućiti privredi nastavak rada i nakon pandemije i koji će omogućiti zadržavanje zaposlenih radnika za vreme blokade.

Naročito su krizom bili pogođeni sektori kao što su ugostiteljstvo i turizam, te su to sektori u kojima je ovaj tip kredita i naročito poželjan.

Prema sajtu Fonda, osnovni ciljevi ovog kreidta su da se obezbedi podrška subjektima kako bi očuvali likvidnost i bili u stanju da redovno izmiruju svoje poslovne obaveze, prema partnerima, prema državi i prema zaposlenima.

Za ovaj program je izdvojenom 24.000.000.000 dinara i program će biti aktivan sve dok se sredstva ne utroše ili do 10.12.2020. godine.

Bitno je da se sredstva NE mogu koristiti za organizovanje igara na sreću i srodnih aktivnosti, za promet nafte i derivata, kao i za priozvodnju proizvoda ili usluga koje se po propisima smatraju zabranjenim.

Izvor: Youtube

Realizuj svoju biznis ideju kroz Fond za razvoj

Kvalitetne ideje i poslovni poduhvati će uvek nailaziti na podršku, da li Fonda za razvoj ili nekoga drugog. Činjenica je da ukoliko zadovoljavaš neku potrebu ljudi na neki zakonom dozvoljen način i registrovan si kao privredni subjekt, naći će se neko ko će te podržati. Svakako konkurisanje za bilo koji od kredita koje sam naveo treba da podneseš i odgovarajuću dokumentaciju, ali to je svakako neophodno, imajući u vidu da se ipak radi o novcu.

Kvalitet uvek ispliva na površinu i ako je to slučaj i sa tvojom poslovnom idejom, ako je namenjena rešavanju realnog problema koji postoji u društvu, naći će se instutucija ili pojedinac koji će te podržati u tome da svoju ideju realizuješ i da na taj način ostvaruješ lične prihode, ali i da samim tim obezbediš prihode i za okruženje, kroz isplatu plata zaposlenima, ali i kroz plaćanje poreza i plaćanje obaveza dobavljačima.

Spomenuo bih da su informacije uzete sa sajta Fonda za razvoj Republike Srbije u trenutku istraživanja radi pisanja ovog teksta. Sajt investirajpametno.rs ne odgovara za tačnost informacija objavljenih u tekstu.

Ako ti se tekst svideo i želeo bi da budeš obavešten sledeći put kada objavimo neki ovakava tekst, prijavi se u Klub milionera Investiraj pametno.

Takođe, možeš pročitati i druge naše članke.

Investiraj Pametno!