Ova stranica je putokaz za nove čitaoce. Možda si ti potražio sajt Investiraj Pametno zato što si u dugovima i treba ti nešto da se “izvadiš”. Možda si došao ovde zato što već imaš dosta para i hteo bi da se smiriš i da uživaš u svom bogatstvu. Svako počinje sa drugačijeg mesta. Gde god da si, ova stranica može da ti pomogne da se usmeriš gde treba.

Jesi li spreman da počneš?
Skroluj naniže dok ne nađeš gde si ti trenutno na putu do finansijske slobode, i onda započni čitanje. Hvala na poseti!

Faza 0

Zavisnost

Tvoj životni stil zavisi od finansijske podrške drugih.

Može biti dosta frustrirajuće da se probudiš sa 25, 35 ili 45 godina i da shvatiš da nisi tamo gde bi želeo da budeš u finansijskom smislu. Nemoj da gubiš nadu i budeš obeshrabren. Ne poredi se sa ostalima. Počni tamo gde si.

Svako od nas ima svoj interni stav o tome kako treba razmišljati o novcu i kako sa njim treba postupati. Ako je tvoj stav loš, moraš da napraviš promene.

Sam si svoj šef. Nikoga tvoj novac ne interesuje više od tebe, tako da ti treba da preuzmeš odgovornost za svoju finansijsku budućnost. Upravljaj svojim životom kao biznisom.

Razlika između toga što zaradiš i toga što potrošiš – tvoja stopa profita ili stopa štednje, najvažniji je broj u ličnim finansijama. Profit ti daje moć da izgradiš život koji želiš.
Da li znaš koja je najveća tajna za bogatstvo, slobodu i sreću? Jednostavna je: Postani proaktivan. Odluči da preuzmeš kontrolu nad životom.

Faza 1

Solventnost

Možeš da ispuniš svoje finansijske obaveze bez spoljne pomoći.

Najbolji način da dobiješ šta stvarno hoćeš je da iskristališeš svje ciljeve i vrednosti. Zato svako treba da sastavi svoju ličnu izjavu o misiji.
Svidelo ti se ili ne, ako hoćeš da postaneš bogat, polako ili nekako drugačije, treba ti budžet. I ja mrzim budžete. Zato, evo budžeta za one koji vladaju svojim novcem valjano, ideal kome se teži.
Čim počneš da zarađuješ više nego što trošiš, neka ti prvi prioritet bude da izađeš iz dugova. Ništa drugo te neće smiriti kao to.
Štedljivost je jedna ključna stavka u izgradnji bogatstva, ali ima i drugih načina za manju potrošnju.

Faza 2

Stabilnost

Nemaš više dugova.

Postoje dva puta za izgradnju bogatstva: manja potrošnja i veća zarada. Ako stvarno želiš da ubrzaš svoj napredak, želećeš da znaš kako da zarađuješ više novca. Zapamti: Ti si 100% odgovoran za svoj prihod.
Ako naučiš kako da pregovaraš o plati, možeš zaraditi i do trećine novca više nego što bi zaradio bez toga.
Život je pun neočekivanih iznenađenja. Da bi se zaštitio od svega što nešto novca na računu nosi, treba ti “fond za crne dane”, nešto keša koji će ti pomoći da prevaziđeš krize.
Koristi barijere i predodređenost da bi automatski uradio pravu stvar, svaki put.

Faza 3

Rast

Imaš slobodu da živiš i radiš kako želiš.

Neka tvoja snežna kugla bogatstva raste. Što više stavljaš u nju, veća će biti. To je ključ tvoje finansijske budućnosti.
Dok tvoja ušteđevina raste, treba da naučiš kako da investiraš. Na sreću, investiranje ne mora da bude teško. Sposoban si da upravljaš svojim sopstvenim novcem.
Verovatno si čuo da je vreme novac. Na veoma ralan način, jeste. Novcem plaćaš svoje vreme. Što manje novca trošiš, manje vremena moraš da radiš.
Razmišljaj kao milijarder tako što ćeš pažljivo da brineš o svakom dinaru koji potrošiš. Prepoznaj da svaki put kad potrošiš nešto danas, žrtvuješ nešto od sutra. Vežbaj marljivu potrošnju.


Faza 4

Sigurnost

Tvoj prihod od investicija zadovoljava tvoje osnovne potrebe.

Put do finansijske nezavisnosti može biti dug i naporan. To je ok. Usput, nauči da prisvajaš navike koje pospešuju bogatstvo i uspeh.
Nije svaki neočekivani događaj loš. Nekad ćeš i imati sreće. Zato je pametno imati i fond za iskorišćavanje prilika.
Jedna od najvažnijih odluka koje ćeš morati da doneseš na putu do finansijske slobode jeste koliko želiš da sačuvaš za penziju.

Faza 5

Nezavisnost

Tvoj prihod od investicija podržava tvoj trenutni životni standard.

Dok se tvoje bogatstvo uvećava, tvoja razmišljanja će ići u pravcu odlaska u penziju. Ali šta znači otići u penziju?
U stvarnosti, penzija nije ostvariva na samo jedan način. Ima bar pet načina kako doći do penzije.
Nakon što si prikupio bogatstvo, treba da razmišljaš o tome kako da upravljaš svojim novcem. Jedan od najvažnijih zadataka jeste da naučiš kako da upravljaš trošenjem i povlačenjem novca sa računa kada si u penziji.

Faza 6

Izobilje

Zaradio si dovoljno – i preko toga.

Ovo su slatke muke. Skupio si dovoljno novca za život, i više od toga. Šta je sledeće? Šta se dešava kada ideš preko bogatstva?
Izgradnja bogatstva je izvanredna. Oslobađajuća. Ali ostvarivanje bogatstva može imati i neželjene posledice. Krivica je jedna od njih. Ali osećaj krivice zbog bogatstva ne donosi nikome ništa dobro.
Novac nije sve. Čemu bogatstvo ako nisi zadovoljan? Dok juriš za bogatstvom, potrudi se da naučiš i kako da budeš srećan i vodiš ispunjen život.